MASJID DARUL HIDAYAH

MLNG HOUSING TANJUNG KIDURONG, LOT 2976-BLOK 26, KEMENA LAND DISTRICT, JALAN ABANG TEK, P.O. BOX 142 PEJABAT POS KIDURONG, 97300 KIDURONG, BINTULU
SARAWAK
05/03/1990

Sejarah awal penubuhan Masjid Darul Hidayah adalah berkait rapat dengan perkembangan dan kemajuan Bandar Bintulu. Pembinaan Masjid Darul Hidayah ini bermula dengan kebenaran pembinaannya oleh Majlis Islam Sarawak atas nama Surau Darul Hidayah pada tahun 1998. Akan tetapi pembinaan sebenar masjid ini bermula sekitar awal tahun 1990-an. Masjid Darul Hidayah secara rasminya dinaiktaraf menjadi masjid pada 11 April 2005.

Kemudahan tempat solat yang selesa dilengkapi dengan kipas dan alat penghawa dingin juga menjadi keutamaan pihak pengurusan masjid. Selain dilengkapi dengan 2 bilik kuliah untuk kegunaan kelas fardu Ain dan fardu Kifayah, masjid ini mempunyai stor, dapur, dan tandas yang amat selesa untuk kegunaan jemaah. Dengan adanya dua blok rumah kediaman untuk pegawai masjid yang siap dibina seawal tahun 2007 menjadikan masjid ini serba lengkap untuk pengunjung dan pihak pengurusan sendiri.