MASJID DAERAH AL-RASHIDIAH (MASJID DAERAH)

PEKAN SELAMA 34100 SELAMA ,PERAK
PERAK
17/11/2016

Masjid Daerah Ar Rasyiadiah ini adalah Masjid baru Kedua daripada Masjid Abd Karim pertama Didaerah Selama. Asal kisah ini En Abd Rasyid telah mewakafkan tanah supaya dijadikan masjid baru memandangkan tempat lebih lapang dan mudah datangi para jamaah.

Pembinanaan Masjid ini telah dimurnikan semula setalah berlaku kerosakan akibat keretakan lantai sehingga membahayakan para jamaah. Ekoran dari itu pihak pengurusan telah berusaha membaik pulih semula masjid ini sehingga 100% senibina menggunakan Plan nilai kemelayuan Nusantara. Kos pembinaan ini menerusi kutipan dana pembinaan dan bantuan khas kerajaan keseluruhan sebanyak RM 3.5 Juta.

Mempunyai menara yang tinggi memudahkan pembesar suara sampai disekitar karian tersebut.Disamping itu telah dilengkapi penghawa dingin yang baik ,tv serta lcd kemudahan para jamaah melihat setiap info dan khutbah.