MASJID RAJA DR. NAZRIN SHAH

HALA 8, KAMPUNG RAPAT JAYA TAMBAHAN, 31350 IPOH, PERAK
PERAK
09/01/1996

Masjid ini berkonsepkan seni bina Afrika Selatan dan Timur Tengah. Namun begitu ia dibina lebih ringkas dengan hanya sebuah kubah sahaja di bahagian bumbungnya yang berbentuk rata dan tanpa dilengkapi dengan menara sebagaimana kebiasaan. Bangunan masjid ini dibina dua tingkat dengan menampakkan perbezaan ukuran kelebaran saiz antara tingkat atas dan bawah. Masjid ini dibina pada 17 Rabiulawal 1419 Hijri bersamaan 12 Jun 1998 Masihi. Perasmian masjid ini telah disempurnakan oleh Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Muhibuddin Shah.

-kubah dibina dengan struktur batu konkrit -bumbung yang dipasang dengan atap zink. -mihrab dengan binaan kayu -ruang solat struktur kongkrit dan simen di lapik dengan karpet -senibina keseluruhan dengan binaan struktur simen /mozek/ marmar/ kayu -dibina dengan struktur asas setiap masjid dilengkapi dengan kemudahan ruang mengambil wuduk / pejabat / dapur dan ruang makan