MASJID PALOH

JALAN DATOH, 30000 IPOH, PERAK
PERAK
02/01/1912

Menurut sejarah, masjid ini merupakan masjid batu yang tertua di negeri Perak yang telah dirancang pembinaannya sewaktu pemerintahan Sultan Idris Murshidul Azam Shah dan siap dibina pada 1912 Masihi. Pembinaan masjid ini adalah atas daya usaha Orang Kaya-Kaya Seri Adika Raja Syahbandar Muda Datuk Wan Muhammad Salleh dan juga daripada derma hartawan bernama Mahmud bin Mohd Taib dan Tuan Haji Mohd Kasim bin Ngah Banjar Jagra.

Masjid ini direka bentuk mengikut konsep seni bina Melayu tradisi dengan menampilkan reka bentuk atap tumpang. Ia nampak seperti masjid zaman moden kerana penggunaan batu bata dan simen.

-tempat wudhu -telekung -sejadah -bilik mesyuarat -pejabat masjid -ruang makan -ruang memasak -parkir -tandas awam -tandas orang kurang upaya -ruang bilik kuliah -pondok rehat