MASJID JAMEK KUALA KLAWANG

JALAN DATO' MENTERI, 71600 KUALA KLAWANG, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.
N. SEMBILAN

Telah dibina pada tahun 1965M. Pengasaanya ialah Allahyarham Tuan Haji Ibrahim bin Haji Mansor. Tapak masjid ini telah dikurniakan oleh kerajaan negeri.Sejarah bermula apabila seorg pekerja Jabatan Ukur, Allahyarham En.Shafie ( Bapa Tan Sri Ghazali) menyediakan sebidang tanah untuk tapak surau di tepi sungai teriang.Hasratnya diteruskan oleh En.Munshi (peniaga India Muslim) dan berjaya mendirikan surau dagang di simpang ulu jelebu.Pada tahun 1965M. Masjid yang ada sekarang telah dibina dan di naik taraf pada tahun 1988M,2003M,2008M,2009M dan 2010M. dibawah pentadbirannya terdapat 8 buah kawasan perkuburan dan 7 buah surau.Masjid ini terletak di tengah pekan kuala klawang dan di atas bukit. Apabila azan dilaungkan, bunyi azan terus bergema dengan jelas.

tandas lelaki dan wanita,bilik mesyuarat, bilik imam dan bilal, perpustakaan,ruang solat,stor,kelas fardu ain,tempat letak kereta