MASJID AL - AZIM MASJID NEGERI MELAKA

BUKIT PALAH, 75400 MELAKA
MELAKA
13/07/1990

Masjid Negeri Al-Azim mula dibina pada 14hb. Mac,1984. Batu asas dan arah kiblat diletakkan oleh Y.A.B. Ketua Menteri Melaka pada ketika itu Datuk Seri Mohd. Adib bin Haji Adam. Seterusnya disempurnakan oleh Y.A.B. Datuk Seri Abd. Rahim bin Datuk Thamby Chik hinggalah masjid ini siap dan dirasmikan pada hari Jumaat 20hb. Zulhijjah 1410 (H) bersamaan 13hb. Julai 1990 (M) dalam suatu upacara yang bersejarah oleh Seri Paduka Baginda Yang Di- Pertuan Agong Sultan Azlan Shah. Masjid ini memuatkan jemaah berjumlah 11,700 orang.

Reka bentuk bumbung masjid dibina bertingkat-tingkat sebanyak tiga lapisan. Puncak bumbung mengetengahkan konsep berkubah yang berlainan daripada bentuk puncak di kebanyakan bumbung masjid-masjid lain di Melaka. Setiap hujung pada tulang bumbung terdapat ukiran sulur bayung yang menjadikan masjid ini bertambah unik. Bentuk tersebut seolah-olah genggaman tangan semasa bertahiyat di dalam solat. Menara masjid ini dibina berbentuk segi lima yang melambangkan rukun Islam. Ia berketinggian 57.3 meter atau 188 kaki. Pada puncak menara terdapat sebuah kubah yang menyamai bentuk dan warna kubah utama masjid. Selain menjadi tempat pancaran suara, menara ini dianggap menjadi mercu tanda kepada Masjid Al-Azim.