MASJIDJAMEK AR-RAUDHAH, PEKAN SALENG

PEKAN SALENG, SENAI,KULAIJAYA
JOHOR
30/04/1984

Masjid Jamek Ar-Raudhah,Pekan Saleng awalnya adalah sebuah bagunan surau yang struktur bangunan separuh kekal yang bolih menanpung seramai 100 Jemaah pada satu masa dan ia dinamakan surau pecan saleng.bangunan berekenaan telah dibina dengan kos sebanyak rm17,000 dengan peruntukan pembanguan kerajaan sebanyak rm15,000 dan selebihnya dari sumbangan penduduk kariah saleng. berikutan perancangan kerjaan Johor menyusun semula penempatan sekita pecan saleng dengan penambahan lebih ramai orang islam,bangunan surau pekan saleng tidak lagi mampu menampung Jemaah yang kian bertambah dan usaha mengubahsuai bangunan sedia terpaksa dilakukan.hasil dari ubah suai banguan yang tidak teratur memberkan gambaran tidak elok sebagi sebuah rumah ibdat orang islam,dengan rekabentuk yang tidak lagi sesuai dengan pembangunan disekeliling. pencapain terbaik masjid ar-raudhah pecan sale: tahun 2002 - johan masjid cemerlang daerah Johor bahru dan naib johan masjid cemerlang negeri Johor. tahun 2002 - johan lanskap peringkat kebangsaan. tahun 2005 -naib johan pertandingan lanskap peringkat kebangsaan (pertandingan antara johan-johan negeri Malaysia)

pada tahun 1989 pihak jawatankuasa surau pecan saleng mengambil persetujuan melupuskan bangunan sedia dan bagi membina bangunan baru yang lebih sesuai dan selesa sebagi sebuah masjid.bagi pembinaan baru bangunan masjid pekan saleng telah menerima dana peruntukan dari pejabat kemajuan negeri Johor sebanyak rm50,000 dan sumbangan dari orang ramai sebanyak rm20,000,maka dengan jumlah perbelanjaan sebanyak rm70,000 terbinalah masjid baru bagi menggantikan bangunan surau yang lama. bgaimanpun pertambahan Jemaah dari masa kemasa menjadikan solat jumaat pada setiapminggu menjadi sesak dan melimpah,menyebabkan pihak ahli jawatankuas terus merangka bagi membina bangunan baru yang lebih besar dan sesuai sebagi sebauh masjid dikawasan Bandar.pada bulan ogos 1986 dengan berbekalkan semangan dengan dana permulaan sebanyak rm20,000 ahli jawatankuas sekali lagi mengambil keputusan melupuskan bangunan masid sedia ad,bagi membina bangunan baru yang lebih sesuai dan bolih menampung Jemaah yang lebih ramai.pada peringkat pembinaan kos tiada dihadkan dengan bersandarkan sumbangan dari orang ramai dari seamasa kesamasa,sehingga ianya siap dibina telah menelan belanja sebanyak rm900,000 tunai serta tambahan sumbangan tenaga kerja yang menjadikan jumlah kos kepatda rm1 juta. masjid ini telah mula digunakan secara rasmi pada 11 disember 1998 serta telah dirasmikan oleh menteri besar Johor datok hj abd.ghani bin Othman pada 12 rejab 1420h bersamaan 22 oktober 1999.

dewan solat utama bolih menambpung serami 800 Jemaah pada satu masa serta 200 Jemaah dikaki lima/ruang legar masjid,menjadikan masji bolih menampung sermai 1,000 Jemaah pada satu masa.dilengkapi dengan lain-lain kemudahan saperti bilik air dan tandas bagi lelaki dan wanita,menyediakan sebuah bilik mesyurat dan kegunaan lain,menyediakan khidmat van jenazah dan pengurusan jenazah dan lain-lain kemudahan asas sebuah masjid.