MASJID AL-KHAIRIAH KAMPUNG LARUT TIN, 34000 TAIPING, PERAK
PERAK
0194206079
01/09/2009

SURAU LAMA DITAPAK MASJID INI DIBIAN PADA TAHUN 1981, BANGUNAN 2 TINGKAT BAWAH BATU DAN AATS KAYU. DEWAN SOLATNYA DITINGKAT ATAS DAN DISEBELAH BAWAHNYA SEKOLAH RENDAH AGAMA RAKYAT DAN KELAS TADIKA KEMAS. SEBELUM ININ, PENDUDUK KAWASAN INI MENUNAIKAN SOLAT JUMAAT DI MASJID AL-ISLAH PENGAKALN AUR. MEMNDANGKAN SETIAP KALI JUMAAT RAMAI YANG BERSOLAT DI LUAR MASJID, MAKA PIHAK JAWATNKUASA SURAU KPG. LARUT TIN MERANCANG MEMBINA SEBUAH BANGUNNA DITAPAK SURAUUNTUK DIJADIKAN MASJID. MAKA ATAS USAHA PENGERUSI KETIKA ITU TUAN SYED AHAMD TAJUDDIN BIN SYED NORDIN DAN JAWATNKUASANYA MEMOHON PERUNTUKKAN DARI KERAJAAN PUSAT LULUS SEBANYAK RM300 RIBU, KERAJAAN NEGERI PERAK LULUS RM 200 RIBU DAN BAKINYA 300 RIBU DARI SUMBANGAN ORANG RAMAI. BANGUNA BARU MULA DIBINA PADA 01 SEPTEMBER 2009 HINGGA SIAP DAN MULA DIGUNAKAN PADA 19 FEBRUARI 2010. STRUKTUR BINAAN 2 TINGKAT YANG MANA KIRI DAN KANAN BANGUNAN BERANJUNG. KY=UIBAH BERWARNA CHROME DIBINA PADA OKTOBER 2017.

- DEWAN SOLAT MUSLIMIN DAN MUSLIMAT - TAMBAHAN TEMPAT SOLAT DI ANJUNG MASJID KIRI DAN KANAN - BILIK IMAM DAN BILAL - BILIK AZAN - PEJABAT MASJID - DEWAN - TANDA DAN TEMPAT WUDHUK